INNSTRANDSLEKT

slekt fra Innstrand, Ørland, Sør-Trøndelag, Norge og resten av verden

Skriv ut Legg til bokmerke

Historier

» Vis alle     1 2 3 Neste»     » Lysbildefremvisning

Biografi Ammy 'Emmy' Roylie Bakmand (1921-2010)(Kilde: Anne Bakmand, Geni.com)
Emmy, som min mor alltid har kalt seg, mistet faren sin som 11-åring, og det var et stort tap for henne. Hun var en pappajente og hadde ikke et fortrolig forhold til sin mor, som hun opplevde som reservert overfor henne.
Som 19-åring passet hun sin mor som hadde brystkreft. I en tid med luftalarmer og bombeangrep, hvor hun måtte forlate moren sin alene i leiligheten i 4. etasje på Frostaveien. Den viktigste hjelpen hun hadde var Gina, Ragnas beste venn siden barndommen. Gina ble mors venn, og hun besøkte henne frem til Ginas død på et sykehjem i Trondheim.
Nå var hun eneforsørger for Carl og Johan og måtte sende dem ut for å tjene på en gård - i nærheten av Hassevika kanskje - for at de skulle ha nok å spise.
Mamma fortalte at hun fikk klær, silkestrømper og hatter, fra en familie som emigrerte til Chicago og fikk tilbud om å reise dit. Men hun ville ikke forlate guttene, og først i 1946 da Johan var 18 år reiste hun til Oslo til sin tante Esther (og onkel Niels). Hun fikk jobb på Vaisenhus til sommeren 1947, og gikk på kveldsskole og lærte seg engelsk.
Mens hun jobbet i Sverige, møtte hun på turer til København, Harald og Karen. Emmy ble invitert til en fest, hvor hun møtte Leif som bodde og jobbet på et gartneri i Tåstrup.
--- En gang da Emmy besøkte Leif, fikk hun en potteplante med hjem til Sverige; men i tollen ville de undersøke om hun smuglet noe i jorden, hun ble da så sint at hun knuste potteplanten i bordet slik at jorden fløy over alt ---
I april 1948 var Emmy i Oslo, hvor hun fikk et  brev fra Leif som nettopp var utlært. De møttes nyttårsaften 1947/48 og ble forlovet nyttårsaften 1948/49.
Emmy er innlagt på St. Joseph's Hospital 5 oktober med feber, og skriver i et brev til Leif adressert til Handelsgartner H.Ebbesen i Glostrup at hun er motløs og trist fordi at han ikke kan besøke henne så ofte.
Leif fikk jobb på Papyrotex og da ble det i 1952 råd til å flytte til en leilighet på Højbjergvej i Herlev til 175 kr i måneden. Det var dyrt, men et fint nytt hjem med sentralvarme.
Jeg kom til verden her i 1954 og min mor jobbet annenhver dag på Glostrup sykehus da jeg var i barnehagen. En kollega fra Papyrotex - Buller, gift med Bente, kjøpte land i Egebjerg i Ballerup og Emmy og Leif kjøpte jorda på Bøndermosevej 26. Det var et gammelt skur på eiendommen med mange gode (og gamle) saker, blant annet en parafinlampe som Lone nå har. Gresset var så høyt at Harald og Leif måtte slå det, og opp fra undergrunnen kom det i mange år dingser og porselenstykker opp da det her tidligere hadde vært en losseplass .
Vi bodde her om sommeren til et nybygd hus var ferdig til Lones fødselsdag i september 1961. Leif måtte imidlertid være her før da vi hadde en hund, Rocky, som hylte hele natten i leiligheten i Herlev hvor vi ikke hadde lov til å ha kjæledyr.
Emmy fikk sin første virkelige sykepleierutdannelse i 1960, og jobbet på barnehjem og fra 1965 på Søndersø sykehjem i Jonstrup. Da Toftehavens sykehjem ble bygd i Ballerup, fikk hun jobb her i 1969, gikk på videreutdanning som sykepleier i 1973 og ble der i 13 år frem til hennes førtidspensjon i 1982, i en alder av 60 år.
Da var ryggen utslitt etter mange år med tunge løft, og tiden gikk for å passe barnebarna Bettina, Dan og Mette når de var syke. Emmy og Leif reiste mye - til Norge, Italia, Portugal, Hellas, Madeira, Rhodos, England, Sveits, Østerrike, Harz, Rhüdesheim. I Tyskland var de så mange ganger at de fikk julekort fra folk.
Emmy ble tidlig dement og det eskalerte da hun fylte 80 år. Det var veldig vanskelig for Leif å gi slipp på henne, men i 2003 ble hun innlagt på sykehuset og kom herfra til sykehjemmet Lindehaven. I 2006, da Leif døde, innså hun bare kort at hun hadde mistet ham, og etter det mistet hun også språket og evnen til å gå.

Eier av original/KildeAnne Bakmand/Geni.com
Linket tilAmmy Roylie JOHANSEN

» Vis alle     1 2 3 Neste»     » Lysbildefremvisning

Sidene drives av The Next Generation of Genealogy Sitebuilding v. 13.1.1, skrevet av Darrin Lythgoe © 2001-2022.

Redigert av Jann Innstrand.